Het Pascal College is een kleine, betrokken en gezellige school en dat zie je terug in de bovenbouw van de havo.

havo bb1

Werkweek

In 4 havo ga je direct op werkweek. Je leert dan de docenten en je klasgenoten beter kennen en dat is goed voor de sfeer. Daardoor ga je met plezier naar school en dat is goed voor jouw schoolprestaties.
Al vele jaren gaat havo 4 naar de Ardennen voor een actieve kennismakingsweek. Je kunt daar genieten van de natuur, maar kan ook sportieve prestaties leveren. Je zult er versteld van staan wat je allemaal kunt.

havo bb2

   

Op het Pascal College je havo-diploma halen

  • Het Pascal College is een hele goede havo-school, waar jij in staat bent om het beste uit jezelf halen.
  • In de havo bovenbouw kun je extra kiezen voor Engels+ en de cursus Elementair Boekhouden. Beide vakken sluit je af met een officieel diploma, waarvan je in je vervolgopleiding veel plezier kunt hebben.
  • De bovenbouw van de havo is vakgericht en biedt veel persoonlijke begeleiding. Iedere leerling in 4 havo heeft een mentor en er is een mentoruur. Daarnaast is er een decaan om te helpen bij je vervolgopleiding. Voor leerlingen met dyslexie zijn is er ook verschillende faciliteiten en met grotere psychische of lichamelijke problemen kun je terecht bij het zorgteam.
  • Het Pascal College heeft een actieve leerlingenvereniging die veel schoolfeesten en activiteiten organiseert: jaarlijks een dagreis naar Antwerpen of Gent, een bezoek aan een kerstmarkt in Keulen en de filmnacht, om er maar enkele te noemen.

havo bb3

De profielen

Op het Pascal College kies je in 4 havo voor een profiel met de daarbij behorende profielvakken en je kiest één keuzevak. In de derde klas ga je op zoek naar het juiste profiel en naar het keuzevak dat het best bij je past. De profielen vind je op de pagina "keuzeformulier havo"


Vecon Business School op het Havo van het Pascal College

Het Pascal College start, als eerste een enige school in de Zaanstreek, met een Business School in de bovenbouw van de havo. De Business School richt zich op leerlingen in het profiel Economie en Maatschappij die willen uitblinken, willen ondernemen en het beste uit zichzelf willen halen. In twee jaar werken zij aan een havo-diploma met extra aandacht voor de praktijk en kunnen ze drie landelijk erkende diploma’s halen. De Business School legt de basis om een eigen onderneming te starten, leerlingen krijgen vrijstellingen voor  vakken van economische vervolgopleidingen en de Business School geeft hen een betere positie op de arbeidsmarkt.

Het zwaartepunt van de Business School ligt in havo 4. Hier starten de leerlingen met het Associatiediploma Elementair Boekhouden en gaan zij op voor het NIMA-examen Basiskennis Marketing. Ook zijn er gastsprekers uit het bedrijfsleven, de overheid en het hoger onderwijs om de vervolgopleidingen en het bedrijfsleven dichter bij de leerlingen te brengen. Daarnaast gaan de leerlingen zelf aan de slag: ze participeren in Jong Ondernemen, ze maken een ondernemingsplan, bezoeken bedrijven, spelen een managementgame en zetten een eigen bedrijf op. Het sluitstuk van de Business School ligt in havo 5, waarin alle kennis samenkomt in het profielwerkstuk op (bedrijfs)economisch gebied.

De Business School is er voor leerlingen die hun talent voor economie en ondernemen graag op school willen ontwikkelen. Voor leerlingen die niet tevreden zijn met een zesje, maar streven naar een zeven of nog liever een acht. De onderdelen van de Business School zorgen ervoor dat leerlingen al hun talenten op ondernemersvlak optimaal kunnen ontwikkelen. Docent Economie Hein Pot: “Leerlingen die interesse hebben in het hebben van een eigen bedrijf, die zeker een economische studie willen volgen, die graag initiatief nemen én graag willen uitblinken op de havo moeten echt instromen in de business school”.


Bewegen, Sport & Maatschappij (BSM)

Het vak Bewegen, Sport & Maatschappij (BSM) is een uitdagend keuzevak in het vrije deel van de bovenbouw voor iedereen met een brede interesse in sport. BSM is een vak vol praktijk én theorie. Je leert veel door zelf te bewegen (bijvoorbeeld: freerunning, discuswerpen, crosslopen, judo, honkbal, beachvolleybal, turnen), maar je krijgt ook les over bewegen, EHBO en de kunst van het les- en training geven.
Naast uitdagend, is het vak nuttig en kan het goed van pas komen bij verschillende studie- en/of beroepskeuzes.
Heb je vragen over het vak BSM, of wil je weten of dit vak echt iets voor jou is? Neem dan contact op met je docent Lichamelijke Opvoeding.
Lees meer over Bewegen, Sport & Maatschappij.


Maatschappijwetenschappen

Op het Pascal College kun je ook kiezen voor maatschappij- wetenschappen als examenvak op de havo! Ben je geïnteresseerd in de wereld om je heen en vraag jij je wel eens af waarom sommige mensen in de criminaliteit belanden en andere niet, of wat de invloed van videoclips is op gedrag? Wil je graag journalist worden, of probeer jij je zo goed mogelijk voor te bereiden op een sociaal georiënteerde opleiding? Wil je weten wat er nou werkelijk allemaal aan de hand is in de politiek? Ben jij degene die in discussies graag wat zinnigs zegt? Kies dan voor maatschappijwetenschappen!
Lees meer over Maatschappijwetenschappen.