01-03-2016

Ieder jaar organiseert de sectie economie tijdens de open dag het dart-beursspel. Op woensdag 24 februari ontving winnares Isa Oosterhoorn haar prijs uit handen van dhr. Westendorp, die Isa daarvoor speciaal opzocht in haar klas op Compaen.

Tijdens de open dag kunnen leerlingen die het economielokaal bezoeken met drie pijltjes op een dartbord gooien. De twintig nummers van het dartbord komen overeen met twintig grote, op de beurs van Amsterdam (de AEX) genoteerde bedrijven. Van de drie bedrijven door een pijl worden getroffen, worden -virtueel- aandelen gekocht. Na één maand kijken we hoe de beurskoers van deze bedrijven zich ontwikkeld heeft en wie met zijn of haar aandelen het meeste verdiend zou hebben.

Afgelopen maand is de beurs als een rollercoaster op en neer gegaan. Vakmensen noemen dat een volatiele markt. De aandelen van de meeste bedrijven zijn gedaald, sommige zelfs met meer dan 20%, maar andere zijn juist (fors) gestegen. In deze zeer bewegelijke markt zijn de aandelen die Isa gegooid heeft, te weten Shell, Vopak en TNT, alle drie gestegen. Zij heeft hiermee een rendement/winst gehaald van 6,2%.

Woensdagmorgen 24 februari zijn wij naar het Compaen afgereisd om Isa hiermee te feliciteren. Ze kreeg behalve de inmiddels fameuze rekenmachine ook een cadeaubon overhandigd. Voor haar klas was er iets lekkers.

Henni van Dijk
Lourens Westendorp