Zaandam - Op 17 maart werd de raadszaal van de gemeente Zaanstad bevolkt door leerlingen uit 4 havo van het Pascal College. Onder begeleiding van raadsleden gingen zij aan de slag met de onderwerpen armoede in Nederland en vluchtelingenopvang.

Na een korte algemene inleiding over de gemeenteraad en Raaz kregen de leerlingen een uitleg over de twee onderwerpen. Vervolgens gingen zij uiteen in groepjes en kozen ze onder begeleiding van een raadslid of iemand van Stichting Raaz een onderwerp om verder uit te werken.

Na anderhalf uur waren de eerste idee├źn omgezet in zes sprankelende presentaties. Hierin kwamen vooruitstrevende plannen naar voren die niet onderdoen voor de plannen die raadsleden zelf maken. Zo bedachten de leerlingen een culturele markt in het pand van Vroom en Dreesman, opvang voor vluchtelingen in leegstaande tuinhuisjes en andere kantoorpanden, maar ook een plek waar kinderen die in armoede leven voor even hun thuissituatie kunnen ontvluchten.

Twee groepjes mochten hun presentatie houden tijdens het Zaanstad Beraad. De aanwezige raadsleden waren zo onder de indruk van deze twee presentaties dat zij zich onthielden van stemming en zelf met de pet rond zijn gegaan om op die manier beide groepjes een prijs te kunnen geven. Dit was de eerste keer in vier jaar dat de raadsleden geen keuze konden maken en op deze manier beide groepen de eer gaven die zij verdienden.

Deze inspirerende middag, die is georganiseerd door Raaz en de gemeenteraad, is wat de leerlingen van het Pascal College betreft zeker voor herhaling vatbaar.

160318 raadszaal