04-10-2016

De leerlingen van 4 vwo zijn het schooljaar gestart met een reis naar Engeland, waar ze Bath, Salisbury en Londen hebben bezocht. Aan het woord zijn de leerlingen Wares Zadran en Joey van de Bunt.

Wares: Ik zat al maanden op te wachten om met mijn klasgenoten op reis te gaan. Ik wist dat we in Bath zouden gaan varen in kano’s en stelde me er van alles bij voor. Ik wist dat we in het water konden vallen. Natuurlijk kwam het ook tot een echt watergevecht. We zijn er uiteindelijk niet in gevallen. Wel kwamen we kletsnat aan de kant maar we hebben niet hoeven zwemmen. Gaaf hoor zo met z’n allen in de bootjes!
Joey: Met mijn klas naar Engeland, dat was weer eens iets heel anders. Van tevoren was ik benieuwd of we ons konden handhaven te midden van al dat Engels en al die Engelsen. Het ging tijdens de reis heel makkelijk. Ik heb ook veel contact gemaakt met leerlingen met wie ik nog niet eerder in de klas had gezeten. We moesten met elkaar opdrachten doen. Ook moesten we contact maken met Engelsen. En we bleken goed met elkaar goed op weg te kunnen. We hielpen elkaar waar het kon en zo hebben we ook veel van elkaar geleerd. De opdrachten moeten we nog inleveren bij onze docent Engels. Ik heb er een goed gevoel over. Makkelijk was het niet. Mijn Engels is er gelukkig behoorlijk op vooruit gegaan.

Wares: Bath is vooral bekend van de Romeinse baden. We kregen een audiotour mee en konden zo ontdekken hoe de badcultuur vroeger in zijn werk ging. Joey: Die Romeinen waren zo slim. We denken wel eens dat wij het allemaal goed hebben georganiseerd, maar die Romeinen waren met de beschaving ook al heel ver. Wares: We hoorden van een verhaal van een vooraanstaand man die aan het begin van de Romeinse tijd genas van de pokken. Wat had hij gedaan? Hij was met de varkens de modderpoel in gegaan en had zo weerstand tegen zijn ziekte opgebouwd.

Beiden: Zo’n reis is hartstikke belangrijk. Je leert met en van elkaar. Je gebruikt je Engels, passief en ook actief. We pikten ondertussen ook nog even Stonehenge, de wereldberoemde kathedraal van Salisbury en een theaterbezoek in Londen mee: alles ging in het Engels. Met dit vak hebben we een behoorlijke sprint getrokken. Dit zijn gewoon belangrijke internationale ervaringen geweest.

20161004 bath01

20161004 bath02

20161004 bath03

20161004 bath04

20161004 bath05