02-12-2016

Het EYP (European Youth Parliament) is een organisatie die zich ten doel stelt om jongeren uit alle landen van Europa levensvaardigheden te laten ontwikkelen en hun Europese identiteit te laten ontdekken. Tijdens de sessies die het EYP organiseert, wordt gediscussieerd  en gedebatteerd over een aantal actuele Europese onderwerpen. Leerlingen uit 4 vwo van het Pascal College hebben afgelopen zaterdag meegedaan en gewonnen in de voorrondes van het EYP.  Mirjam Iske heeft van deze dag een verslag geschreven. 

Afgelopen zaterdag 26 november reisde ik samen met zeven medeleerlingen uit de bovenbouw van het vwo – Lauren Linsen, Aron Jubitana, Timo Meuer, Shanna Engelsman, Max van Noorloos en Simon Westhoff – af naar Delft voor de Preliminary Rounds van het EYP, waar we het moesten opnemen tegen vijf delegaties van andere scholen. Het was een ervaring om nooit te vergeten.

Iedere delegatie kreeg een maatschappelijk kwestie en oplossingen daarvoor toegewezen. De uitdaging was om de validiteit van die oplossingen te verdedigen tegen de argumenten van de andere delegaties. Furkan gaf vol overtuiging onze defend speech over hoe we euroscepsisme kunnen tegengaan. Vervolgens mochten twee andere partijen een attack speech houden en daarin vertellen waarom onze oplossingen niet zouden deugen. Daarop volgde een open debat waarin we verder met elkaar in discussie gingen. Zo ging het bij de andere kwesties ook. Engels was gedurende de hele dag de voertaal.

We hebben ervoor gezorgd dat iedereen actief aan het debat heeft deelgenomen. We gaven elkaar de ruimte en niemand domineerde. De dag werd afgesloten met de bekendmaking van de winnaar. We zijn blij en vereerd dat wij dat mochten zijn. Het gaf ons een geweldig gevoel dat wij als team van het Pascal College zo’n prestatie hebben mogen neerzetten. Het was mooi om je medeleerlingen in deze speciale setting mee te maken en iets te leren waar je de rest van je leven wat aan zult hebben. Nu zien we met enthousiasme uit naar de vier dagen durende National Selection Conference (NSC) die eind januari 2017 in Maastricht zal plaatsvinden. Mogen deze dagen net zo enerverend zijn als afgelopen zaterdag.

20161202 eyp

 

Het EYP (European Youth Parliament) is een organisatie die zich ten doel stelt om jongeren uit alle landen van Europa levensvaardigheden te laten ontwikkelen en hun Europese identiteit te laten ontdekken. Tijdens de sessies die het EYP organiseert, wordt gediscussieerd  en gedebatteerd over een aantal actuele Europese onderwerpen. Leerlingen uit 4 vwo van het Pascal College hebben afgelopen zaterdag meegedaan en gewonnen in de voorrondes van het EYP.  Mirjam Iske heeft van deze dag een verslag geschreven.