25-09-2014
 

Project Alle Leerlingen Actief (ALA)

Het Pascal College doet mee met het Project 'Alle leerlingen actief'. Hiervoor werken we samen met Budovereniging Hikari uit Zaandam die bij de gemeente een subsidieaanvraag heeft gedaan. Samen met nog vijf sportaanbieders willen we ervoor zorgen dat de leerlingen van het Pascal College meer gaan bewegen. Dit initiatief krijgt daarbij ondersteuning van de Sportimpuls 2013: ‘Sport en bewegen in de buurt’.

Gedurende dit project zullen er op meerdere manieren extra, of vernieuwende beweegactiviteiten aangeboden worden. Zo zullen de leerlingen uit klas 1 en 2 tijdens hun les LO een tweetal kennismakingslessen krijgen: judo, door Budovereniging Hikari en Freerunning door turnvereniging K&V.

Euro-fittest

Gedurende het project ALA willen we de leerlingen ook zicht laten krijgen op hun eigen beweeggedrag en lichamelijke gezondheid. Door middel van een korte vragenlijst en de Euro-fittest waarbij o.a. lenigheid, kracht, snelheid en uithoudingsvermogen worden gemeten, wordt nagegaan op welke manier en hoeveel er bewogen wordt door de leerlingen van het Pascal College.
Op basis van de vragenlijst en de scores op de fittest worden de leerlingen geselecteerd die nu onvoldoende actief zijn, maar wel graag actief willen worden. Vervolgens wordt onderzocht wat de beweegmotieven van de inactieve jongeren zijn en wordt aan de hand van deze gegevens een sport- en beweegaanbod ontwikkeld. Deelname aan de extra sportactiviteiten wordt door middel van individuele motivatiegesprekken door de docenten LO gestimuleerd.
Deze fittesten zullen in week 42 tijdens de lessen LO worden afgenomen.

Vervolgens krijgen de leerlingen van klas 1 en 2 de kans om proeflessen van verschillende sporten te volgen, om uiteindelijk een sport te vinden waarin zij plezier hebben. De lessen worden eerst op school en later op een vereniging aangeboden. Gymnastiekvereniging Kracht & Vlugheid verzorgt freerunning; Hikari verzorgt judo, Hellas Sport doet voetbal, ZV de Zaan biedt zwemmen aan, Juvat Dance Academy verzorgt streetdance en Cityrunning biedt de leerlingen running en fitness aan. Sportservice Zaanstad zal ondersteuning bieden bij de uitvoering van de aanpak 'Alle leerlingen actief'.

Meer informatie

Voor meer informatie over 'Alle Leerlingen Actief' op het Pascal College kunt u kijken op de website Jongeren in Beweging. Ook kunt u contact opnemen met O. den Otter of B. van Benthem, docenten LO.
Komende week krijgen alle leerlingen van klas 1 en 2 ook het boekje van ALA uitgereikt tijdens de lessen LO.