29-01-2015
 

Een nieuws- en krantenproject in klas 5vwo is afgesloten met de verkiezing van het woord, het nieuwsfeit en de persoon van het jaar.

Volgens de vwo-leerlingen van het Pascal College is de belangrijkste gebeurtenis van 2014 de ramp met vlucht MH17. Daarna zijn het uitroepen van de Islamitische Staat en de Ebola-epidemie de belangrijkste nieuwsfeiten van het afgelopen jaar.
'Onthoofdingsvideo' is verkozen tot belangrijkste nieuwswoord. Het begrip wordt gevolgd door Ebolavirus (op twee) en rampvlucht (derde plaats).
Wie vinden de leerlingen de belangrijkste persoon van 2014? Op één staat Vladimir Poetin. Ook de Ebolahulpverleners scoren op een tweede plaats hoog. Op een gedeelde derde en vierde plaats bevinden zich Abu Bakr el Baghdadi, de kalief van de Islamitische Staat en de Pakistaanse Malala, die vorig jaar de Nobelprijs voor de vrede heeft gekregen voor haar inzet voor onderwijs aan meisjes in islamitische landen.

Als je de begrippen en namen zo op rijtje ziet staan, dan is 2014 in het nieuws een spannend, dynamisch en door de ramp met de MH17 voor de leerlingen ook een droevig jaar geweest. Tijdens de enquête vroegen de leerlingen nog wel of je het ook met een persoon eens moet zijn als je een naam noemt. Niet dus, want de leerlingen moesten alleen het belang van iemand aangeven, positief of negatief. Ze reageerden zichtbaar opgelucht.