16-03-2015
 
Dit jaar bezochten de leerlingen uit 6 vwo met Duits en/of kunst in hun pakket niet Keulen, maar de mooie hanzestad Bremen. De leerlingen Duits namen deze twee dagen straatinterviews af, nodig voor het tweede gedeelte van hun mondeling.
 
150316 bremen1
 

Op de heenreis werd het kunstdorpje Worpswede aangedaan, om alweer vrij snel door te reizen naar Bremen zelf. Daar kregen we overdag een rondleiding in het mooie Rathaus en na een gezamenlijk etentje in de Bremer Ratskeller kregen we 's avonds van nachtwaker Marcus een prachtige rondleiding door de mooie binnenstad. Rond 23 uur waren we terug in de jeugdherberg.

De volgende dag bezochten we na een goed ontbijt de St.Petri Dom, die in opdracht van Karel de Grote en bisschop Willehad werd gebouwd. De muis speelt hier een grote rol: deze zou het kwaad bij de kerk en gelovigen vandaan houden. Ook stond de muis als stempel op een getuigschrift waarmee men makkelijker aan een andere baan kon komen. Wist de drager daarvan echter niet te vertellen waar de muis in de Dom te vinden was, dan was zo'n getuigschrift dus vals (aldus een anekdote ).
Die Stadtmusikanten (even googlen voor de inhoud van dit sprookje) zijn evenwel een nog vertrouwder beeld in deze stad. Zij keren in meerdere kunstvormen terug.

Vervolgens stond het Geschichtenhaus op het programma, waar we in theatervorm een kijkje kregen in het 17e-eeuwse Bremen. Na een korte lunch bezochten we de Kunsthalle met een mooie expositie van Emile Bernard (deze schilder bezorgde Vincent van Gogh postuum naamsbekendheid) en andere prachtige schilderijen, o.a. van Paula Modersohn-Becker.

18:15 uur vertrokken we naar Nederland, om aldaar rond 22:30 uur te arriveren.

Het waren twee zeer geslaagde dagen, waarvoor we de firma Hellingman, de docenten én de leerlingen willen bedanken. Een speciaal bedankje voor docente W.Dijkema-Molenaar, die het leeuwendeel van het programma samenstelde!

150316 bremen2