De aula was omgebouwd tot een marktplein met veertig kraampjes. Iedereen kon kennismaken met het onderzoek dat onze leerlingen in 6 vwo afgelopen maanden hadden gedaan. Het was de bekroning van hun profielwerkstuk, een verplicht examendeel waar veel leerlingen hun ziel en zaligheid aan verbinden. Er was een drukte van jewelste: zelfbewust stonden de examenkandidaten de belangstellenden te woord. De juryprijs ging uiteindelijk naar Jedidja Stikkelorum met haar onderzoek naar de grote denkers uit de westerse filosofie. Zij had zes filosofen uit verschillende periodes doorgelicht op de vraag naar de verhouding tussen gevoel en verstand, tussen ratio en emotie. De avond werd afgesloten met een grandioze modeshow waarin de creaties van Viktor en Rolf op een uitermate creatieve manier werden vergeleken met de modelijn van Chanel. Bijna twintig modellen van binnen en buiten het Pascal College liepen over de catwalk. Het concept en de presentatie waren bedacht door Xana Ferreiro en Seda Ünver. Het publiek bekroonde de show met een tweede plaats.

Het onderzoek van Anneleen van de Hout en Jordan Vermeulen werd door de aanwezigen verkozen tot beste presentatie. Beide leerlingen hadden aan het RIVM een voorstel gedaan om de bij de hielprik een procedure in acht te nemen waardoor het aantal foutmeldingen afnam. Het was gaat een heel relevant en praktisch onderzoek in het kader van het vak biologie.

De avond kende twee prijzen. Het publiek sprak zijn voorkeur uit en daarnaast was er een jury die de bepaalde naar wie de vakprijs ging. De jury had er een zware dobber aan om te bepalen wie het beste inhoudelijke onderzoek hadden gedaan. Naast de winnaar waren genomineerd Julia Vos, die had onderzocht op welke wijze Willem van Oranje in verschillende schoolboeken werd neergezet: een held en zo ja in welk opzicht of meer een sluwe onderhandelaar die de tijdgeest goed aanvoelde en naar zijn hand wist te zetten? Femke Gramsma en Julia de Weerd hadden onderzoek gedaan naar het gedrag van duiven in Amsterdam. Ze hadden de stadsvogels op vier verschillende dagen geobserveerd en presenteerden hun conclusies. Twee andere leerlingen, Lina Hottentot en Chamaya Oppenwal, hadden de vraag gesteld naar het keuzegedrag van leerlingen. Welk profiel kiezen leerlingen en waarom doen ze dat eigenlijk? De titel van hun onderzoek is veelzeggend: Alfa of bèta: volwassenen verpesten je droom.

Op de markt hadden de bezoekers een voorkeur voor het spel dat Titus van Zandwijk en Jop van der Laan hadden ontworpen en die daarvoor een combinatie hadden gemaakt van uitgekiend wiskundig programmeren en een creatief avontuur waaraan de speler zich diende te onderwerpen (gedeelde 3e plaats). Femme van Houten en Liselotte Dijkema deden het met hun onderzoek “Eerlijk is eerlijk” ook goed (gedeelde 3e plaats). De tweede plaats was voor de modeshow waarmee de avond werd voltooid.

Docente Duits Willie Dijkema keek terug op avond: “Wat is het mooi dat je in zo een korte tijd kennis maakt met het werk van onze leerlingen. Met alle leerlingen van 6 vwo heb ik een fantastische avond gehad. Je kon echt zelf zien wat ze hadden gedaan en onderzocht.”


 

160121 nb2 vwomarkt