De Day of Silence is een wereldwijde actie tegen het pesten. Om aandacht te vestigen op dit probleem kiezen deelnemers aan de actie voor een vorm van omkering: ik zeg helemaal niets, mijn mond zit dicht. Op deze manier dwingen zij bezinning af tegen pesters, die vaak handelen uit onbewustzijn.

De actie wordt op school aangezwengeld door de GSA, de Gay Straight Alliance. Dit groepje van op dit moment 19 leerlingen vormt een bijzonder kleurrijk gezelschap, dat het opneemt voor alle leerlingen met een andere dan een heteroseksuele identiteit. Zij gaan binnen de eigen groep het gesprek aan met leerlingen die uitgesproken hetero zijn. Het gaat hen om veiligheid en acceptatie op school. De GSA kent ook heteroseksuele leerlingen.

Tot de GSA behoren Shanna Engelsman (5 vwo) en Iris Brekelmans (4 vwo). Wat hebben zij te vertellen?

Shanna: In december hadden we hier op school voor de tweede keer paarse vrijdag. Op die dag vragen we aandacht voor de diversiteit in seksuele identiteiten. Het is heel belangrijk dat hierover meer bekend wordt. Want dan is er minder oordeel en taboe. Het leidt tot acceptatie van mensen door zichzelf en door anderen.

Iris: Het gaat er om dat er minder gepest wordt. Alle mensen zijn nu eenmaal anders. En dit moet dus nooit een grond zijn om iemand te pesten. Pesten moet sowieso niet. En al helemaal niet om iemands identiteit.

Shanna: Paarse vrijdag is voor mij een gezellige dag. Op school laten ook docenten door het dragen van paarse kleding merken dat we vrije mensen zijn en dat we niet over elkaar moeten gaan oordelen. Op paarse vrijdag ervaar ik meer eenheid met andere mensen. Ik voel me niet alleen. Ik ervaar support.

Shanna en iris: Er is door de aanwezigheid van de GSA altijd een groep leerlingen door wie je je geaccepteerd kunt voelen. Dat is goed voor iedereen. Shanna: Pas in de tweede klas kwam ik erachter dat ik op meisjes val.

Tijdens het gesprek druppelen ook andere leden van de GSA binnen. Om ons heen verzamelen zich zes leerlingen. Rowen: Ik ben transgender. Ik heet ook Richelle. Maar noem me voor dit interview maar Rowen. Dat is makkelijker.

Wil je meer weten over de Gay Straight Alliance mail dan naar: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Ber Leurink

160415 nb3 dayofsilence