In klas 2 zijn de leerlingen druk bezig geweest met “Pascal voor de toekomst”. In dit project bepalen de leerlingen zelf wat ze gaan doen, met wie en voor wie. Het doel is om deze wereld een beetje beter te maken. Maak kennis met het winnende project. En lees ook over de sportdag die twee leerlingen voor de vluchtelingen in Zaandam hebben georganiseerd.

Nour uit 2E vond het tijd iets te gaan doen voor de vluchtelingen die in Zaandam in de noodopvang verblijven. Met drie leerlingen ging hij aan het werk om het lange wachten van de vluchtelingen voor hen te onderbreken met een sportieve activiteit.

Wat hebben jullie gedaan?

Bij Hellas Sport organiseerden we een toernooi voor 16 vluchtelingen. Een Irakees heeft gewonnen. Ik weet niet meer hoe hij heet. Het gaf ons erg veel voldoening om dit te regelen. Onze leraar was heel positief omdat we het goed hebben uitgevoerd.

Op de dag zelf werden de deelnemers door leraren gehaald en teruggebracht. Ik vond dat het met al die nare dingen in het nieuws eens tijd werd om echt kennis te maken met de mensen over wie we vaak zo snel oordelen. Dit kun je natuurlijk het beste doen door iets te gaan organiseren. En ik kan niet anders zeggen dan dat wij reuze-aardige mensen hebben ontmoet.

We hebben Ultimate Frisbee en een voetbaltoernooi in elkaar gezet. Door een puntentelling kwam er een winnaar uit de bus. De prijs was een shirt van FC Barcelona, een frisbee en een bal.

In klas 2C zitten de winnaars van Pascal voor de toekomst waaraan alle 2e klassen meedoen. Aan het woord zijn Daan, Esmee, Lina en Indy.

Wat hebben jullie gedaan?

Wij hebben een magazine ontworpen tegen pestgedrag. We gingen op school op zoek naar mensen met een aparte kledingstijl en zeven van hen hebben we geïnterviewd.

Hoe kijken jullie terug?

Lina: Ik had nog nooit een magazine gemaakt. We hebben contact gelegd met een drukkerij in Amsterdam, die bereid was ons magazine echt te drukken. We kregen zelfs een rondleiding in de drukkerij. Wist ik veel wat er allemaal bij het maken van drukwerk komt kijken!

Indy: Het doen van de interviews was leuk. Zo hoorde je het verhaal van de mensen over wie snel geoordeeld wordt omdat ze er anders uitzien. Het viel me op dat het de meesten niet uitmaakt wat anderen van hun kleding vinden. Dat vond ik indrukwekkend. Zelf vind ik kleding heel belangrijk. Ik ben best onzeker. En we interviewden mevr. Langeraar, onze docent kunst die altijd heel apart gekleed gaat. Zij durft zich gewoon te uiten.

Daan: Op internet zochten we een drukkerij voor ons magazine. Er stond er eentje bovenaan en ze wilden wel meewerken. Wat hielp was dat ze onze school kenden. Deze drukkerij is de meest milieuvriendelijke ter wereld. Ze gaan heel zuinig om met energie en recyclen zoveel mogelijk. Ze werken energieneutraal, wat voor een drukkerij natuurlijk heel knap is.

Esmee: Het was erg leuk om er mee bezig te zijn. Ik leerde hoe mensen over zichzelf denken. Kleding maakt eigenlijk niet uit. Iemand is trots op wie hij is. En de kleding is maar een klein onderdeel van wie iemand is. We merkten dit zelfs bij mensen die in onze ogen zich anders dan normaal kleden.

160720 nb4 Pascal voor de toekomst1

160720 nb4 Pascal voor de toekomst2

160720 nb4 Pascal voor de toekomst3