Het Pascal College doet dit jaar opnieuw mee met de actie 7 Days of Feed Back. Leerlingen gaan zeven dagen lang heel bewust om met voeding en beweging. “Het Pascal profileert zich heel goed met een gezonde leefomgeving.” Aan het woord is Annemijn Berghuis van de GGD. Ze is druk doende met het project JOGG Zaanstad: Jongeren op Gezond Gewicht Zaanstad. 

Jongeren op Gezond Gewicht is landelijk georganiseerd, maar de aanpak is plaatselijk. Vorig jaar deed het Pascal College ook mee en heeft toen de Water Award gewonnen. De school kon toen als beloning met klas 3 naar Escape in Amsterdam voor het eindfeest. Ook dit jaar doen weer veel leerlingen mee. Het buffet heeft een aangepast aanbod: zo kunnen leerlingen er koel water tappen dat door sinaasappels, aardbeien en muntblaadjes een heerlijk frisse smaak heeft.

Waarom deze actie?

"In de omgeving van de school komt overgewicht best vaak voor. Een op de vijf leerlingen die naar de middelbare school gaat, is te zwaar. Op de basisschool ligt dit aantal momenteel zelfs nog hoger. Wij willen alle professionals en anderen in de omgeving van de kinderen aanzetten om een gezonde leefomgeving te creëren. Daarmee willen we ze inspireren om tot een gezond gewicht te komen."

Wat houdt de actie in?

"Aan 7 Days of Feed Back doen landelijk honderd middelbare scholen mee. Elk van deze zeven dagen heeft een eigen uitdaging op het gebied van voeding en beweging. Vandaag is dat water drinken en alle sapjes en zoete drankjes bewust overslaan."

Hoe lukt dit?

"De middelbare scholieren om wie het gaat, blijken niet makkelijk te beïnvloeden om hun gewoonten en gedrag te verbeteren. Landelijk bereikt deze actie 60.000 leerlingen en dat is uniek. De actie, die begint met het downloaden van een app, doet iets dus heel goed."

Waarom doe je dit?

"Deze actie creëert een gezonde leefomgeving. Er is veel onwetendheid om tot een gezond gewicht te komen en leerlingen hebben veel verleidingen om zich heen. Door de app maken we leerlingen ervan  bewust dat zij kunnen kiezen, dat leren we ze. Ik ben hier nu omdat Zaan TV straks komt voor een interview met mij en leerlingen. Gangmakers van de actie op jullie school zijn twee gymdocenten: Danny Wals en Onno den Otter. Maar volgens mij zijn er veel meer docenten enthousiast."

Kijk op: rtvzaanstreek: sevendaysoffeedback - zaanse leerlingen doen mee!

Meer weten: 
sevendaysoffeedback
jogg.zaanstad

161124 nb5 sevendays

161124 nb5 sevendays2

161124 nb5 sevendays3