Hoe werkt de politiek? Wat doet de Tweede Kamer? Wat houdt het stemrecht vanaf 18 jaar eigenlijk in? In het kader van bewust burgerschap gingen de leerlingen in 4 vwo en 4 havo een dag naar het Binnenhof. In een tijd van politieke onvoorspelbaarheid en ontevreden burgers maakten de leerlingen een leerzame excursie.

Naast het Binnenhof ligt het Buitenhof en aan het Buitenhof ligt ProDemos. Deze organisatie verzorgt voor middelbare scholieren rondleidingen in de Tweede Kamer en inleidingen in de politiek. Tijdens de excursie kwamen onze leerlingen een half uur in gesprek met het onafhankelijke kamerlid Johan Hamers, voormalig lid van de VVD-fractie. 


Ook de zaal van de Tweede Kamer werd bezocht. Leerlingen reageerden verbaasd toen zij vernamen dat een minister in de Tweede Kamer op bezoek is en dat ministers en staatssecretarissen in Vak-K plaatsnemen, met de K van Kabinet. 

Aan het eind van de dag voerden de leerlingen een debat met elkaar over het al dan niet verbieden van vuurwerk. Daartoe werden zij ingedeeld in zes fracties die ieder een eigen standpunt moesten innemen. De begeleiders van ProDemos reageerden verrast: “Het gebeurt niet vaak dat leerlingen zo actief meedoen en dat ze zo snel met elkaar gaan overleggen om tot een meerderheid in de Tweede Kamer te komen.”

161124 nb5 politiek1

161124 nb5 politiek2

 In een kleine kopie van de Tweede Kamer voeren de leerlingen een debat over het al dan niet verbieden van vuurwerk.