De 32 vwo-leerlingen in 6 vwo met Frans in hun pakket kozen als bestemming voor hun examenreis Lille, de Noord-Franse stad waar ooit Nederlands gesproken werd. Drie dagen werden de leerlingen ondergedompeld in de Franse taal en cultuur, als onderdeel van hun schoolexamen Frans. Het was 24 uur per dag Frans wat de klok sloeg. Hoe kijken Yuki Overmars, Nathan de Boer en Aylin Demirel terug op de reis? 

Wat hebben jullie gedaan?

Yuki: Het leukste was Koezio. In groepjes kregen we opdrachten, in het Frans uiteraard. We kregen gekke pakken aan en moesten missies volbrengen. We werden vastgebonden, moesten over een brug lopen en we hadden er veel belang bij goed naar het Frans te luisteren, want anders ging het mis. We hebben heel veel met Fransen gepraat. Zo hielden we interviews en moesten die ook opnemen voor onze docent. Zo'n gesprek kun je maar gedeeltelijk voorbereiden, dus het kan alle kanten opgaan. Zo leerde ik om echt een gesprek in het Frans aan te gaan.

Hoe kijk je terug?

Nathan: Er hing een goed sfeer en het was een leuke groep. Ik ging ook veel om met leerlingen die ik anders niet zo snel spreek. Ik heb veel geluisterd, waardoor mijn Frans veel beter is geworden. Na drie dagen merkte ik dat ik geen moeite meer had om te begrijpen wat mensen vertelden.

Aylin: Het was heel gezellig. De interviews waren veel leuker dan ik eerst dacht. We moesten steeds improviseren en alles ging in het Frans. Ik heb met mensen gesproken over mode, een onderwerp dat mijn groepje had gekozen. Ik werd wel aan het denken gezet, want de ene Fransman zei dat het uiterlijk heel belangrijk is, maar volgens een Fran├žaise maakt dat helemaal niet uit, omdat het om iemands persoonlijkheid gaat.

Volgend jaar gaat 6 vwo wellicht weer naar een Franse stad. Wat wil je ze laten weten?

Yuki: Wees niet bang. Het is eigenlijk heel leuk om met mensen in gesprek te gaan. Eerst denk je dat dit moeilijk gaat worden, maar als je de stap durft te zetten, gaat de rest vanzelf. We hoorden steeds dat we heel goed in Frans waren. Een meisje zei ons: "Wat is het makkelijk om zo met jullie te praten!" Dat is leuk om te horen.

Is de reis belangrijk?

Aylin: Jazeker. Drie dagen niet naar school, dat is heerlijk. Het helpt ook nog eens echt bij het leren van de taal. Zo'n reis is heel leuk en leerzaam.

Yuki: Ik ben veel zekerder van mijn Frans geworden. De gesprekken in Lille gingen gewoon goed. Ik zie minder op tegen mijn mondeling hier op school, straks in april.

Nathan: Het helpt om contact te leggen. Niet alleen met Fransen, maar ook met klasgenoten. De Fransen namen echt de tijd voor ons en dat had ik niet verwacht. Het was erg leerzaam!

161124 nb5 lille 1

Leerlingen leiden elkaar rond in het Paleis van de Schone Kunsten en ze nemen hun verhalen op de band op.

161124 nb5 lille2

Zij maken zich klaar voor een bezoek aan de plaatselijke nougat-fabriek. De kledingvoorschriften zijn streng.