Job: “Ik verbleef in een Italiaans gezin. Mijn Italiaanse partner heet Laetitia. Eerder was zij al een week bij ons thuis te gast geweest en nu draaiden we de rollen om: ik ging op bezoek bij Laetitia. Ik heb afgelopen maanden steeds goed contact met haar gehad, via WhatsApp.
Wat me opviel is dat het bij haar thuis streng is. Het was voor haar ouders erg belangrijk dat we steeds op tijd terug waren. Maar het was bij haar thuis ook heel gastvrij. Ze vonden het ook erg leuk als ik mijn waardering liet blijken voor het eten, of gewoon zei dat ik het naar mijn zin had. Ik denk dat Italianen het belangrijker vinden dan wij om te laten zien dat je het fijn hebt om met elkaar contact te hebben. Wij zijn dan toch maar gewoon Hollanders.
Het eten bestond voornamelijk uit pizza en pasta. De laatste avond was het extra feestelijk en kregen we vlees met rijst voorgeschoteld. Op sommige avonden gingen we met de Italiaanse leerlingen samen uit eten, in kleine groepjes. Zo met leerlingen bij elkaar uit twee verschillende landen was heel gezellig.”

Jari: “Mijn partner was Alecia. Ze heeft twee zusjes. In Alecia’s gezin staat sport centraal. Het avondeten leek vaak op dat bij ons thuis, maar wel met veel nadruk op pasta. We aten ook een keer pizza, salade en groente. Het ging er wel wat bijzonder aan toe in mijn gastgezin, omdat er tijdens het eten tv werd gekeken. Ik bleef dan met Alecia in de keuken en daar keken we naar onze programma’s. De zusjes keken met vader in de woonkamer. Wel een aparte ervaring vond ik dit. Ik heb niet van andere leerlingen begrepen dat de tv daar ook zo belangrijk was als bij mijn gastgezin.
Ik had ook het idee dat we in Nederland wat minder afhankelijk zijn van onze ouders.” Job: “Voor het vervoer staan de ouders steeds klaar. Alles gaat daar met de auto. Ouders spelen voortdurend voor taxichauffeur. Hier hebben we de vrijheid van de fiets.”

Jari: “Door deze uitwisseling heb ik de Nederlandse cultuur goed leren kennen. We hebben een rijk land en we hebben het allemaal goed voor elkaar. Wat wij hier allemaal hebben is elders nog niet zo vanzelfsprekend.”

Job: “En we hebben natuurlijk de stad Venetië en omgeving heel goed leren kennen. We hebben een speurtocht gedaan en zijn zelfs in de arena van Verona geweest. Overal kwamen we toeristen tegen die Venetië bezoeken, want alle Venetiaanse hotspots horen natuurlijk bij een reis als deze. We hebben ook een uitgebreide boottrip in de lagune gemaakt naar de eilanden Murano (daar staat gekleurd glas centraal) en Burano (met allemaal gekleurde huizen). Maar juist het contact met de mensen daar maakte deze reis voor mij heel waardevol.”


 170531 nb7 venetie

170531 nb7 venetie3