Denise: “Onder de grond van Rome ligt een gigantische dodenstad. Dat wist ik niet. Lopend door de catacomben ga je zonder al te veel voorstellingsvermogen eeuwen terug in de tijd. We gingen door ondergrondse gangetjes en overal waren er graven. Soms tot wel tien meter hoog waren in een doolhof van gangetjes in muren en nissen laatste rustplaatsen uitgehakt. Ieder vrij plekje in de muur werd als graf gebruikt. Eeuwenlang hebben daar christenen gelegen. Inmiddels zijn al die lichamen geruimd.”

Jasmijn: “Het Pantheon is een Romeins gebouw dat gewijd is aan de godenwereld van de Romeinse cultuur. Het is een enorme cirkel en ik wist niet dat er in het dak gewoon een enorm gat zat. Daar valt de regen gewoon doorheen. Zo is het ook ontworpen. Voorheen stond het gebouw vol met beelden van de Romeinse goden, maar later is het een kerk geworden en toen zijn al die beelden weer verdwenen. De vorm van het gebouw, een perfecte cirkel, is in de hele wereld eindeloos geïmiteerd.”

Jasmijn en Denise: “We zijn ook de koepel van de Sint Pieter opgegaan. In de kerk was het ons te druk, dus toen zijn we maar naar boven gegaan. Vanaf het dak zagen we de stad liggen. Het was een beetje mistig en de stad en het Sint Pietersplein lagen er heel rustig bij.
We hebben erg veel kerken en musea bezocht, maar op een middag stond er een keer iets heel anders op het programma. We gingen naar Villa d’Este in Tivoli. Wat een verademing was dat: fonteinen, bloeiende tuinen, wandelpaadjes en plekjes om rustig te zitten. Het is een buitenplaats midden in de stad. We hebben er heerlijk ontspannen rondgelopen.”

Voor de gymnasiumleerlingen die volgend jaar naar Rome hebben beide leerlingen de ook nog tips:

  • Zorg dat je goede en droge schoenen bij je hebt. Eén paar is te weinig. In Rome regent het namelijk ook wel eens.
  • Zorg ervoor dat je een goede kaart bij je hebt of dat je internet op je mobiel hebt. Wij verdwaalden toen we naar een supermarkt waren geweest. Eenmaal buiten konden we de weg terug niet meer vinden. Paniek!
  • Bezoek de Vaticaanse musea. We hebben daar heel veel gezien en dit was nog maar een paar procent van alles wat er te zien is. Wij werden door de bewakers uit de Sixtijnse kapel weggestuurd. Maar we gingen weer terug en uiteindelijk zijn we als laatsten vertrokken. Dus trek gewoon je eigen plan.
  • Breng een bezoek aan Villa d’Este in Tivoli. Dit is een oase te midden van alle drukte en indrukken.
  • Ga zeker naar de Trevi-fontein (dat deden wij dus niet) en bezoek zo vaak als je kunt de ijssalon bij het Pantheon.

170531 nb7 rome1

170531 nb7 rome2