Leerlingen leren op allerlei manieren communiceren
Op school beginnen we dit jaar met het internationale taaldiploma DELF. Het DELF-examen wordt georganiseerd door de Alliance Fran├žaise. Het is helemaal gericht op de werkelijkheid van de Franse taal. Leerlingen leren er op allerlei manieren communiceren. Tijdens de lessen zijn we volop bezig met de wereld om ons heen en het lezen, schrijven, luisteren en spreken wegen allemaal even zwaar mee.

De motivatie van de leerlingen is er
Bij het DELF-examen tellen de inhoud en de communicatie voor de helft mee; de andere helft gaat over de correctheid. Het DELF-examen zorgt ervoor dat de leerlingen hard en doelgericht aan het Frans werken. De basis ligt er gelukkig al: ze hebben al vier of vijf jaar Frans achter de kiezen. Het startniveau is dus hoog. De motivatie van de leerlingen is er ook, want ze kiezen vrijwillig voor het DELF-examen. We gaan hard en resultaatgericht aan het werk.

De taal extra goed willen beheersen
Voor mij is dit als lerares Frans een sappige kers op de taart. Het DELF- examen is voor leerlingen in de bovenbouw die al Frans hebben gekozen en de taal extra goed willen beheersen. Het gewone eindexamen Frans heeft - hoe zeg ik dat goed? (...) misschien wel wat schoolse trekken: bv. de leerlingen mogen een woordenboek gebruiken en het lezen bepaalt 50% procent van het cijfer. Bij het DELF tellen alle vier de taalvaardigheden even zwaar en dat geeft een extra motivatie voor het communicatiegericht werk.

Frans is al eeuwen een wereldtaal
Ik vind het erg fijn om Frans te geven. Frans is een supermooie taal. Het is de taal die niet alleen in Frankrijk wordt gesproken, maar in veel meer landen. Dit is een positief overblijfsel van het koloniale verleden van Frankrijk. De Franse literatuur is zeer rijk. We maken er in de bovenbouw kennis mee. Bij de leerlingen wakker ik graag hun passie voor het Frans aan en laat ik ze graag kennis maken met de schoonheid van de taal. Het Frans komt terug bij grote merken in de mode als Dior en Chanel, maar ook in de voedingsindustrie, denk dan aan Danone, van de toetjes. In de luchtvaart speelt Air France, gekoppeld aan de KLM, een grote rol. Frans is al eeuwen een wereldtaal.

 

171124 nb8 drs delf Marta