6 vwo naar CERN: Het duizelt me nog steeds

Eind oktober brachten leerlingen van 6 vwo met hun twee natuurkundedocenten een bezoek aan CERN, de deeltjesversneller in het Alpengebied. Mick Jonker, Maarten de Ruiter en Titus van Zandwijk vertellen over hun bezoek.

“We zijn anderhalve dag weggeweest. We hebben Genève bezocht en dat is een prachtstad en de avondwandeling was leuk. Maar het meeste indruk maakte het bezoek aan CERN. We kregen een inleiding van een Nederlander, die daar al 35 jaar werkt. Wat wist die man veel! En de grap was dat hij op Albert Einstein lijkt. Hij vertelde over de geschiedenis van het project en van het complex. Hij zei dat CERN nog twintig jaar meegaat en dat er dan een opvolger moet komen. Ze denken nu aan een deeltjesversneller, niet in de Alpen maar om de Alpen heen. Dus nog veel groter.”

Maarten en Mick: “Ik wist niet dat er zes Nederlanders zijn die op het gebied van de natuurkunde een Nobelprijs hebben gekregen. We hoorden dat er bij CERN 2000 mensen werken en dat ze per dag 8000 bezoekers krijgen. CERN is een samenwerking van allerlei landen. Je kunt er ook stage lopen. Dan moet je wel heel goed zijn! Ze hebben een zomerschool voor 700 studenten.
Titus: Op school krijgen we natuurkunde en bij CERN hoor je hoe het echt zit. Wij werken met formules over de zwaartekracht en dan blijkt dat ze niet eens goed weten hoe de zwaartekracht nu precies werkt. Het is onbekend welk deeltje nu precies verantwoordelijk is voor de zwaartekracht. Nu weet ik dat er schoolse natuurkunde is en wetenschappelijke. We hoorden van alles over de nieuwste stand van zaken wat betreft het wetenschappelijk onderzoek.”

Maarten: “CERN was indrukwekkend door alle uitleg. Wat een hoeveelheid aan informatie. Indrukwekkend? Onwijs indrukwekkend! En ze spelen daar gewoon met de natuurwetten.”

Titus: “Mijn advies: ga naar CERN. Het zet je echt aan het denken over de wetenschap. En je ziet daar in levenden lijve hoe snel de wetenschap zich ontwikkelt”

Mick: “Dit was lastig om allemaal te begrijpen. In anderhalf uur krijg je te horen wat het resultaat is van jarenlang natuurkundige problemen oplossen. Het duizelt me nog steeds.”

CERN is een afkorting voorConseil Européen pour la Recherche Nucléaire (Europese Raad voor Kernonderzoek).CERN is een Europese organisatie die fundamenteel onderzoek doet naar elementaire deeltjes. De organisatie is gehuisvest in Meyrin, in het kanton Genève ten westen van de stad Genève, op de grens van Frankrijk en Zwitserland. Als begeleiders gingen de heren Werges en Kops mee .

 

151120 cern01