20-11-2015

Op een (flinke) steenworp afstand van het Pascal College staat Veldpark, de Zaanse noodopvang voor vluchtelingen. Hier verblijven enkele honderden vluchtelingen, in afwachting van verdere beslissingen over hun verblijf in Nederland. Rob Kroes, docent biologie, bracht een bezoek aan het kamp met de vraag wat het Pascal College zou kunnen betekenen.

Wat zag je in het kamp?
Ik zag een heleboel vluchtelingen op een modderig terrein. Vooral jonge mannen. Het deed me nog het meeste denken aan een festivalterrein na drie dagen regen. Ik zag veel beveiligers. Veel mannen die heen en weer kuierden tussen de tenten en de Noorderkerk, die aan de overkant staat. Verder viel me op dat de bed-bad-en-brood regeling wel erg karig in het Veldpark wordt toegepast. Maar wat wil je, alles is nood daar.

Waarom ging je ernaar toe?
Ik wilde wel eens weten of wij iets konden doen. Hebben de vluchtelingen behoefte aan iets? Waaraan dan? Kan onze school iets betekenen? Die vragen stelde ik me naar aanleiding van berichten op Facebook, dat er van alles nodig was daar. Wat ik op Facebook las, was me eigenlijk te onduidelijk. Ik wilde weten waar die mensen daar op zitten te wachten. Het leek me niet handig om met iets naar de vluchtelingen toe te gaan, waar ze geen behoefte aan hebben. En met 900 leerlingen op onze school, van wie velen betrokken zijn bij deze situatie, had ik vooral de vraag: kunnen wij als school iets goeds doen?

Met wie had je contact?
Het was eerst een beetje verwarrend. Ik zag mensen in korte broek op teenslippers lopen. Toen ik een beveiliger vroeg, waaraan behoefte was, kreeg ik een onduidelijk antwoord. Daarna sprak ik Ruut Willems, de programmacoördinator van het opvangkamp. Die vertelde me dat er wel degelijk behoeften zijn. Het meeste nog aan afleiding. De sfeer is er een van wachten, afwachten en daardoor is er veel verveling. Maar er zijn allerlei initiatieven. Ik hoorde van de Turkse en de Marokkaanse gemeenschap hier in Zaandam, die met elkaar gekookt hebben en voor de bewoners maaltijden hebben bereid. Dat werd erg goed ontvangen en was ook een mooie variatie op de dagelijkse opwarm-magnetron-maaltijd. Het Zaantheater biedt de bewoners vrijkaartjes aan. ZCFC organiseert een voetbaltoernooi en ik begreep dat er veel behoefte is aan schoeisel: voetbalschoenen, hardloopschoenen.

Wat kan de school doen?
Volgens mij hebben ze het meeste aan activiteiten die goed georganiseerd zijn en die de programmaleiders zo uit kunnen zetten. Waar ze niet veel aan hebben is een pan soep voor tien man. Want dan hebben tien mensen soep en die hebben dan ruzie met de anderen omdat die niets hebben.

211115 nbit2veldkamp