In de maand november komen ruim 40 buitenlandse leerlingen naar het Pascal College. Zij doen mee met de uitwisseling in 5 vwo. De Spanjaarden komen uit Sevilla en de Italianen uit Italië. Ze volgen hier een programma waarin meerdere hoogtepunten uit de Nederlandse geschiedenis een rol spelen: het Mauritshuis, het Rijksmuseum en ook de lokale geschiedenis van de Zaanse Schans zal door Pascal-leerlingen worden verteld aan hun gasten. Aan het woord is Truike van de Burgt, docent geschiedenis en mede-organisator van deze uitwisseling.

“Nieuw dit jaar is dat we meer tijd nemen voor Amsterdam. Zo zullen we naast de stadswandeling ook filmcentrum Eye bezoeken. En dit jaar betrekken we de ouders veel meer bij de inhoud van het project. De proefpresentaties hebben de leerlingen in de aula voor de ouders gedaan. Dan zien de ouders hoeveel werk de leerlingen aan de uitwisseling hebben. Het gaat niet alleen om een sociaal proces en om een mooie reis, ze moeten zich inhoudelijk ook van hun beste kant laten zien. Ik was er best trots op toen onze leerlingen in het Engels ons parlementair stelsel uitlegden en dat de ouders luisterden naar de geschiedenis van onze Gouden Eeuw en de parallellen met de geschiedenis van de rijke stad Venetië.

In de dagen voor de komst van onze gasten ben ik van binnen best onrustig. Het moet allemaal wel goed gaan namelijk en dat gaat niet vanzelf. Pas als alles achter de rug is kan ik het weer loslaten. In april gaan onze leerlingen naar Italië of Spanje. Ik vind het een geruststellende gedachte dat ik de Spaanse docenten al vier jaar ken. Ik heb er alle vertrouwen in dat het goedkomt. Onze leerlingen leggen nu volop contacten met hun uitwisselingspartners via de WhatsApp. Zij hebben zich goed voorbereid. Ze hebben er veel zin in. En ik ook. Het is elk jaar weer een leerschool: de leerlingen doen een schat aan ervaringen op. Laat het maar gebeuren!

 

 211115 nbit9uitwisselingeye

 211115 nb9uitwisseling 2

211115 nb9uitwisseling 3

211115 nb9uitwisseling 4

211115 nb9uitwisseling 5

 

211115 nb9uitwisseling